10. Kerkbestuur

Leden van het kerkbestuurFunctietel. nr.
Pastoor Freek JongenVoorzitter045 - 531 33 25
Kapelaan Sebastian EriyangalathLid045 - 531 12 92
Benedikte Candel-KonstenSecretaris06 – 27 45 51 25
Math GootzenVice-voorzitter
Penningmeester
06 – 15 09 26 99
Jos van der Wouw2de penning-meester06 – 25 21 32 59
Jos WetzelsLid045 – 531 70 87
Twan BrounsLid06 – 22 96 78 09
Jos CrutzenLid06 – 18 36 15 16
Marianne SlangenLid
Adviseur: 
Jos Borghans06-22 39 59 96
Hein Roelofs045 – 531 03 35

Orgel H. Michaëlkerk naar Polen
Het orgel uit de H. Michaëlkerk op ’t Eikske heeft onlangs een nieuwe bestemming gekregen in een parochiekerk in het Poolse Andrychów. Rob Silvertand, voorzitter van de Stichting Bruggen van Vriendschap in Landgraaf, heeft ons in contact gebracht met de parochie in Andrychów. Een groep mensen uit Polen is onlangs naar ’t Eikske gekomen om het orgel te demonteren en naar Polen te vervoeren. We zijn heel erg blij en dankbaar dat het orgel uit de H. Michaëlkerk behouden blijft voor de eredienst en een mooie nieuwe plek heeft gekregen in een kerk in Andrychów.

Orgel als bouwpakket naar Polen (uit De Limburger, dd 10 sept 2020)
Een bouwpakket dat drie tot vier weken kost om in elkaar te zetten, zo kun je het gedemonteerde orgel van de Michaëlkerk in Landgraaf noemen. Het orgel verhuist naar het Poolse Andrychów.

DOOR  FRANK BENNEKER, LANDGRAAF
Een groep mensen uit Polen is momenteel bezig om het orgel in de Michaëlkerk in de Landgraafse wijk Eikske uit elkaar te halen. „Daar hebben we drie dagen voor nodig”, vertelt Rob Silvertand van Landrychów, de hulporganisatie waarvan de naam voortkomt uit de samentrekking van Landgraaf en Andrychów. 

.Het weer opbouwen van het orgel in Andrychów zal geen klusje worden dat vergelijkbaar is met het in elkaar zetten van een IKEA-kast, vervolgt Silvertand. „We verwachten dat we daar drie tot vier weken voor nodig hebben.” Daarmee zal er bij de komende kerstviering in de parochie Roczyny in het zuiden van Polen muziek uit het Landgraafse orgel klinken. „We zijn erg blij dat we dit orgel gratis kunnen overnemen”, zegt Silvertand. „Nieuw is het niet te betalen voor een parochie in Polen. Je zou er versteld van staan wat een nieuw orgel moet kosten.” „Enkele tienduizenden euro’s”, gokt de Landgraafse wethouder Bart Smeets. Dat blijkt een veel te lage schatting. „We hebben het eens opgevraagd, nog in het guldentijdperk”, zegt Silvertand. „Een nieuw orgel bouwen kostte toen al gauw 150.000 tot 200.000 gulden.” Het Landgraafse orgel is overbodig geraakt nadat vorig jaar de Michaëlkerk aan de eredienst werd onttrokken. Het orgel had er toen dertig jaar dienstgedaan. Daarvoor stond het in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwde orgel in de Sint Elisabethkapel van de Heerlense Vroedvrouwenschool. Andrychów is een van de drie steden waarmee Landgraaf een stedenband onderhoudt. „Dat we een zusterstad kunnen helpen met dit orgel past helemaal in de filosofie van die betrekkingen”, zegt wethouder Smeets. „We willen elkaar daarbij maatschappelijke en economische voordelen bieden.” Voor de Michaëlkerk, die van binnen al grotendeels gestript is, rest na het demonteren van het orgel sloop. Ook de toren, die in de oorspronkelijke sloopplannen zou blijven staan, gaat tegen de vlakte. De bouwkundige staat van de toren is te slecht. De sloop zal naar verwachting in 2022 plaatsvinden, omdat er eerst onderzoek moet worden gedaan naar een beschermde vleermuissoort die in de kerk huist. Smeets: „Het is ons voornemen om het terrein aan te kopen en als een groene plek in te richten.” Daarbij moeten delen van de kerk terugkomen, vult kerkbestuurslid Jos Borghans aan.
Nog enkele eigen foto’s.

Lees meer

Toekomst kerkgebouwen Kakert en Eikske
Een aantal jaren geleden heeft het kerkbestuur in samenspraak met de Gemeente Landgraaf en de Provincie Limburg besloten een aantal kerken binnen het cluster Schaesberg-Nieuwenhagerheide te sluiten en af te stoten. Zo is 2 jaar geleden de kerk van de Familie Parochie overgedragen aan Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide en inmiddels omgevormd tot Cultuurhuis Landgraaf.

Op jongstleden, 18 september heeft de parochie de H. Barbarakerk in de Kakert overgedragen aan het Nieuw Apostolisch Kerkgenootschap. Ze zullen de kerk na een grondige verbouwing gaan gebruiken voor de erediensten van hun geloofsgemeenschap maar ook als multifunctionele ruimte welke geschikt
is voor allerlei wijkactiviteiten.
Ook is het kerkbestuur bezig met de sloop van de H. Michael kerk op het Eikske. Omdat er diverse procedures doorlopen moeten worden, duurt dit langer dan gewenst. In het kader van duurzaamheid en uit historisch perspectief denken we als kerkbestuur na over het hergebruik van materialen zoals o.a. de mijnsteen die bij de bouw van de kerk is gebruikt. De gedachten van het kerkbestuur gaan uit naar de bouw van een klein (gedachtenis-) kapelletje op het kerkhof. We willen de mensen op het Eikske graag betrekken bij dit proces en zullen de buurtbewoners nader informeren zodra er meer duidelijkheid is.

Lees meer