7f. Kinderpagina

                                                     Welkom op de Kinderpagina

Aan de jonge bezoekertjes van onze kerken.

Graag willen wij jullie op deze site een beetje uitleggen wat de betekenis is van die bijzondere dagen en feesten die binnenkort zullen zijn. Daarom is het goed om af en toe eens te kijken op deze

—————————————————————————————————————–

De Adventskrans

Beste kinderen en ouders,

Door de nog steeds voortdurende Corona-epidemie, kan het adventskrans versieren in het parochiezaaltje van de P&P dit jaar weer niet doorgaan. De leden van de Werkgroep Gezinsvieringen vinden dit ontzettend jammer. Maar misschien kun je papa of mama vragen om samen met jou een mooie krans te maken. Je kunt daarvoor een krans van stro of schuimplastic gebruiken, waar groene takken omheen gebonden worden.

Misschien denk je “waarvoor is dat nou, zo’n adventskrans?” Wij proberen dit een beetje uit te leggen, want zo’n adventskrans is niet zomaar iets.

Al vanaf de vierde eeuw nadat Jezus hier op aarde leefde, maken mensen een adventskrans om te kunnen zien hoe lang het nog duurt voordat het Kerstmis is. Maar waarom doen mensen dat nu al zolang en waarom doen ze dat nog nu steeds??? Lees maar even verder:

Je hebt vast en zeker gemerkt dat het buiten nu al heel vroeg donker wordt. Je kunt niet meer zolang buiten spelen en het is vaak nat en koud. Als de bomen en struiken ook nog hun prachtig gekleurde blaadjes hebben verloren, ziet alles er erg triest en doods uit. Daar wordt je niet meteen vrolijk van, het voelt eigenlijk een beetje duister.

Maar . . . .

Alle mensen op de hele wereld die in Jezus (Christus) geloven weten wel beter! Je hoeft helemaal niet verdrietig of teleurgesteld te zijn! We weten dat Jezus komen gaat. En omdat Jezus heel veel mensen gelukkig gemaakt heeft (en dat nog steeds doet!) noemen ze Hem ook wel het Licht van de wereld.

Met Kerstmis vieren we dat Jezus als klein baby’tje geboren werd. Kerstmis is dus eigenlijk Zijn verjaardagsfeest! Het feest van het Licht! Om te laten zien hoe dit Licht elke week dichterbij komt, maken mensen een adventskrans.

Een krans is rond, die heeft geen begin en ook geen einde. Dat is ook zo met de liefde van God voor de mensen.Die was er altijd al en zal ook altijd blijven.

De adventskrans is vaak opgevuld met groene takken zoals dennentakken of takken van coniferen. Dat zijn planten die in de winter groen blijven.Ze zeggen ons: “Niet    alles is dood of troosteloos, kijk maar naar onze mooie groene kleur. Houd goede moed, Jezus komt!”

Op de adventskrans komen 4 kaarsen. Voor elke zondag van de Advent 1 kaars. Aan die vier kaarsen kun je dus precies zien hoelanghet nog duurt voor het Kerstmis is.

Je kunt de adventskrans ook verder versieren, met een mooi lint, dennenappelsof andere natuurlijke materialen.

Als je krans klaar is mag je op iedere zondag van de advent een nieuwe kaars aansteken. Net zolang tot op de vierde zondag alle kaarsen branden. Dan zie je meteen dat er al heel veel licht is. En op die laatste zondag is het Kerstfeest al héél dichtbij!

In sommige landen zetten mensen met Kerstmis een grote witte kaars in het midden van de krans. En in Spanje gebruiken ze allemaal verschillend gekleurde kaarsen:

Een paarse kaars op zondag van de 1 advent.

Een groene kaars op zondag van de 2de advent.

Een roze kaars op zondag van de 3de advent.

Een rode kaars op zondag van de 4de advent

en in het midden een witte kaars met Kerst, op 25 december.

Natuurlijk mag jij zelf kiezen welke kleur kaarsen op jouw adventskrans komen.

Zo zie je, dit geen tijd voor verdriet of teleurstelling. Nee hoor,wij mogen ons nu al verheugen op het komende Kerstfeest. Met kleine stapjes komen we steeds dichterbij!

Veel plezier met het maken van je eigen adventskrans!

Advent?

Vier zondagen voor Kerstmis begint de Advent. In die weken gaan we ons voorbereiden op de komst van Jezus, de Zoon van God, die als kleine mensenbaby geboren werd. Dat vieren we elk jaar, met Kerstmis.

Bij elk groot feest hoort een goede voorbereiding. Misschien moet eerst nog worden opgeruimd en schoon gemaakt en wordt daarna de kamer of het huis versierd. En natuurlijk trekken we voor het feest onze mooiste kleren aan.

Dan zijn we klaar?

Ja, met de buitenkant. Maar hoe zit het met onze binnenkant? Misschien moet die ook wel opgeruimd of opgepoetst worden. Deed je wel eens dingen waar je niet zo trots op bent? Of heb je een gewoonte die je moeilijk kunt afleren? Danis de Advent de ideale tijd om hier aan te werken. Let er eens vaker op of je iemand kunt helpen, een complimentje kunt geven, of misschien wel een fout vergeven. Dat is zeker niet makkelijk! Gelukkig kijkt Jezus niet of het meteen voor 100%lukt. Hij kijkt wél of je voor 100% je best hebt gedaan!

Waarom?

Omdat God ontzettend veel van alle mensen houdt. Dus ook van jou en mij! Jezus zelf, heeft ons dat in Zijn leven laten zien. Dáárom kwam Hij vanuit de hemel hier op aarde. Hij heeft ons een leven vol liefde voorgedaan.

En jij? Jij mag Zijn Liefde doorgeven!

Pastoor Jongen, kapelaan Sebastian en de leden van de Werkgroep Gezinsvieringen wensen alle kinderen en hun familie een hele fijne adventstijd. Indien mogelijk zien wij u graag terug in de Kerst- gezinsvieringen van ons parochiecluster.

Gebedjes voor thuis bij het aansteken van de kaarsen

Ik steek vandaag één kaarsje aan.

Kerstmis is nog ver.

Kijk eens naar het vlammetje.

Het lijkt wel een ster.

*

Het tweede kaarsje mag nu aan.

Zeg kaarsje, als het even kan,

geef groot en klein voortaan

wat warmte van je vlam.

*

Kaarsje drie zegt: ”Kijk wat fijn,

het licht isgroter nu!”

Ook ik mag als een lichtje zijn

Lieve God, wij danken U.

*

Het vierde kaarsje brandt nu al.

De engel die Maria zei

dat er een Kindje komen zal,

brengt voor jou en voor mij

Kerstmis héél dichtbij.

—————————————————-

Maria

Maria is de moeder van Jezus en ik denk dat veel kinderen thuis een beeldje van Maria hebben. Nu zeg je misschien: “Nou ik niet hoor!” Dat kan natuurlijk. Maar als jullie thuis een kerststalletje hebben, dan hebben jullie vast en zeker een Mariabeeldje!
Want welke beeldjes stonden in het stalletje? Precies! Maria, Jozef en het Kindje Jezus in de kribbe, toch?!
We weten niet precies hoe Maria er heeft uitgezien, want we hebben we geen foto van haar. Daarom zien alle beeldjes en schilderijen van Maria er anders uit. Maar allemaal laten ze Maria zien als een hele lieve moeder.

De vrienden van Jezus hebben Maria gekend en over haar geschreven. Dat vind je nu nog in de Bijbel. Daar staat bijvoorbeeld dat Maria een jong meisje was. En dat God háár had uitgekozen om moeder van Jezus te mogen worden.

Een engel van God kwam Maria vragen of zij dat goed vond. Het was geen gemakkelijke opdracht! En toch zei Maria: “Ja, ik zal dit Kindje dragen en Zijn moeder zijn.”

Stel je eens voor, van álle vrouwen op de hele wereld, die vroeger leefden, die nu leven, en die ooit nog geboren zullen worden. Uit ál die vrouwen had God háár uitgekozen!

Ze was niet rijk of deftig, of heel geleerd. Maar ze was heel eenvoudig en had een gelovig hart vol liefde. Je begrijpt dat Maria dus heel bijzonder was.

En deze hele lieve moeder van Jezus, mocht ook ónze moeder worden. Want wat deed Jezus vlak voor Hij stierf? Toen gaf Hij zijn eigen moeder aan ons! Zo werd Maria onze mama in de hemel.

Net als Jezus houdt Maria heel veel van ons. Maria wil ons graag bij Jezus brengen. Ze bidt voor ons en zorgt voor ons, dag en nacht.

Een speciaal Maria-gebed is het Weesgegroet:

Wees gegroet Maria vol van genade,
de Heer is met U,
Gij zijt de gezegende onder de vrouwen
en gezegend is Jezus
de vrucht van uw schoot.
Heilige Maria, Moeder van God,
bid voor ons nu
én in het uur van onze dood.

Amen

In de maand mei denken we heel speciaal aan Maria. Dan worden extra veel kaarsjes en bloemen bij (een beeldje van) Maria gezet. Ook rond Kerstmis natuurlijk als haar beeldje in het kerststalletje staat.

Vaak zijn er feestelijke vieringen voor Maria in Kerken en kapelletjes. Daar komen dan heel veel mensen naar toe. Ze komen Maria om hulp vragen of om haar te bedanken.

——————————————————————–